1. Owsianka z owocami i orzechami

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych

  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego (np. migdałowego)

  • 1 banan

  • 1 łyżka orzechów włoskich

  • 1 łyżka nasion chia

  • Garść borówek lub innych owoców jagodowych

  • Szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. W rondelku zagotuj mleko i dodaj płatki owsiane.

  2. Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż owsianka zgęstnieje.

  3. Przełóż owsiankę do miski, dodaj pokrojonego banana, borówki, orzechy oraz nasiona chia.

  4. Posyp cynamonem i podawaj ciepłe.

2. Jajecznica z warzywami i pełnoziarnistym pieczywem

Składniki:

  • 2 jajka

  • 1/2 papryki czerwonej

  • 1/2 cukinii

  • 1/2 cebuli

  • 1 pomidor

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa

  • Sól i pieprz ziołowy do smaku

  • Świeże zioła (np. natka pietruszki) do posypania

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój w kostkę.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.

  3. Dodaj paprykę i cukinię, smaż przez kilka minut, a następnie dodaj pokrojonego pomidora.

  4. Wbij jajka do warzyw, dopraw solą i pieprzem, mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji.

  5. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem i posyp świeżymi ziołami.

3. Jogurt naturalny z granolą i owocami

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 50 g granoli (najlepiej domowej, bez cukru)

  • 1/2 szklanki malin

  • 1/2 szklanki pokrojonych truskawek

  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Do miseczki przełóż jogurt naturalny.

  2. Dodaj granolę i owoce.

  3. Możesz dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego, jeśli lubisz słodsze śniadania.

4. Smoothie bowl z owocami i nasionami

Składniki:

  • 1 banan (mrożony)

  • 1/2 szklanki mrożonych jagód

  • 1/2 szklanki szpinaku

  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego)

  • 1 łyżka nasion chia

  • 1 łyżka płatków migdałowych

  • 1-2 kiwi, pokrojone w plastry

Przygotowanie:

  1. Zblenduj banana, jagody, szpinak i mleko roślinne na gładką masę.

  2. Przelej do ulubionej miseczki 

  3. Dodaj na wierzch nasiona chia, płatki migdałowe i plastry kiwi i mango.

  4. Podawaj od razu.

5. Tosty z awokado i jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado

  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • Sól, pieprz do smaku

  • Szczypta chili (opcjonalnie)

  • Świeże zioła (np. szczypiorek) do posypania

Przygotowanie:

  1. Awokado obierz, rozgnieć widelcem i wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chili.

  2. Kromki chleba opiecz w tosterze.

  3. Na każdej kromce rozprowadź pastę z awokado.

  4. W garnku zagotuj wodę, zrób wir i wbij jajko, gotuj przez 3 minuty.

  5. Ułóż jajko w koszulce na tostach z awokado, posyp świeżymi ziołami i podawaj.

Smacznego :)

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.