Dieta bezglutenowa dla osób chorujących na celiakię powinna być bardzo restrykcyjna i oparta na produktach z symbolem przekreślonego kłosa. Taki symbol może wyglądać bardzo różnie: może być mały albo duży, zielony albo czarny, może to być napis "bez glutenu" Ważne aby producent używający takiego oznakowania posiadał badania wykonane w akredytowanym laboratorium potwierdzające, że użycie symbolu przekreślonego kłosa jest uprawnione.
Bezpieczna zawartość glutenu dla osób chorych na celiakię wynosi maksymalnie 20mg na kilogram produktu.
Celiakia to choroba o podłożu autoimmunizacyjnym polegająca na uszkodzeniu kosmków jelitowych. Leczenie żywieniowe polega na wyeliminowaniu z diety wszystkich produktów zawierających gluten.
Coraz większa liczba producentów żywności ekologicznej w standardzie już dokonuje badań produktów naturalnie bezglutenowych pod kątem zawartości śladowych ilości glutenu. Dzięku temu żywienie w cholrobie celiakia jest coraz łątwiejsze.