superfoods
Superfoods to bardzo umowne określenie. Jako superfood potraktujemy każdy produkt posiadający lepsze niż inne produkty właściwości prozdrowotne. To może być surowe ziarno kakao jako super źródło magnezu i żelaza. To może być również karczoch, który wpływa na obniżenie cholesterolu LDL czyli tego, którego nie lubimy.
Takim superfoodsem jest również zakwas z buraków, który w Polsce znam przecież od średniowiecza. Ciekawe czy wówczas ktoś myślał o tym, że zaszczyci on grono super produktów w XXI wieku.
Żeby trochę uprościć ale też i wyjaśnić: superfood to produkt, który zawiera taką ilość makro czy mikro składnika, że spożywany regularnie i w sugerowanych ilościach może przyczynić się do poprawy jakości zdrowia.
Antyoksydany, polifenole, błonnik, skrobia oporna i wiele innych - to na ich zawartość zwracajmy uwagę przy wyborze superfoods. I róbmy to z głową: to nie pomidory są najlepszym żródłem likopenu - bardzo silnego antyoksydantu - a koncentrat pomidorowy.
Jest 140 produktów.
Aktywne filtry