Pomimo coraz większej świadomości społeczeństwa, dotyczącej szeroko rozumianej ekologii, wielu konsumentów ulega modzie, reklamom a często jest wprowadzanych w błąd określeniami zamieszczonymi na opakowaniach żywności konwencjonalnej. „Tradycyjny”, „regionalny”, „wyrabiany ręcznie”, „bez GMO”, „naturalny” to pojęcia często uważane za synonim słowa „ekologiczny” Atmosfera ryneczków warzywnych czy bazarów produktów naturalnych nie sprzyja czytaniu etykiet, których niejednokrotnie brak na opakowaniach produktów a zapewnienia sprzedawców marchewki czy jabłek o nie stosowaniu „żadnej” chemii są dla wielu kupujących wystarczające do bycia przekonanym o tym, że kupują „zdrową” żywność.
„Producenci BIO i tak oszukują, certyfikat BIO to tylko kolejny papierek i w ślad za tym nic nie idzie, żywność BIO wcale nie jest smaczniejsza a do tego znacząco droższa” – to najczęstsze argumenty przywoływane w trakcie dyskusji na temat żywności ekologicznej i jej znaczenia.
Tymczasem rynek żywności ekologicznej i zasady jakie na nim panują są bardzo dokładnie opisane w rozporządzeniu unijnym 2018/848 z dnia 30 maja 2018 roku:
Podstawą ekologicznej uprawy roślin jest odżywianie ich poprzez ekosystem gleby zatem rośliny powinny być uprawiane w żywej glebie a nie doniczkach, wyniesionych grządkach czy hydroponicznie Produkcja ekologicznej roślinności musi obejmować techniki produkcji, które zapobiegają przyczynianiu się do zanieczyszczania środowiska Należy znacząco ograniczyć stosowanie środków ochrony roślin a pierwszeństwo działania przyznać technikom takim jak płodozmian Klonowanie zwierząt, produkcja organizmów i roślin modyfikowanych genetycznie GMO jest w produkcji ekologicznej zakazane Każdy produkt posiadający certyfikat BIO powinien być oznakowany w prawidłowy sposób wraz z podaniem numeru jednostki certyfikującej oraz wskazaniem kraju pochodzenia produktu Aby producent otrzymał zgodę na korzystanie z symbolu zielonego listka w przypadku produktów przetworzonych 95% składników musi być pochodzenia organicznego
To tylko niektóre z bardzo precyzyjnych wytycznych znajdujących się w tym rozporządzeniu. Podsumowując: produkcja żywności ekologiczna jest obwarowana bardzo dokładnymi wytycznymi a osoby, które postanawiają taką żywność produkować to prawdziwi pasjonaci, którzy zawsze będą potrafili odpowiedzieć na pytanie skąd pochodzi pasza dla ich zwierząt, ważna dla nich będzie ochrona środowiska i wpływ ich działalności na zmiany klimatyczne, i którzy wiedzą, że dyskutowanie o cenach dotyczących żywności ekologicznej to długa i bardzo studencka dyskusja