bez laktozy
Objawy nietolerancji laktozy, która jest składnikiem produktów mlecznych lub potraw z dodatkiem mleka są powszechnym problemem w Polsce i szacuje się, że dotyka niemalże 40% społeczeństwa. Przyczyną hipolaktazji jest brak laktazy czyli enzymu znajdującego się w jelicie cienkim i jest ona najczęściej pierwotna (czyli genetyczna).
Diagnostyka, która polega na wywiadzie lekarskim, obserwacji objawów po spożyciu produktów mlecznych, przeprowadzeniu wodorowego testu oddechowego oraz badań genetycznych daje nam pełen obraz sytuacji a dalsze postępowanie polega na rezygnacji z produktów mlecznych oraz zawierających mleko.
Przy diecie bez laktozy bardzo ważne jest zadbanie o prawidłową podaż wapnia - statystycznie to nabiał jest jego głównym źródłem. Suszone owoce, suszone zioła, natka pietruszki, mak niebieski to tylko kilka, niezmiernie ważnych, bardzo dobrych źródeł wapnia w diecie bez laktozy
Jest 174 produktów.
Aktywne filtry