Składniki

Płatki - owsiane, orkiszowe, żytnie, jęczmienne, gryczane, amarantusowe,

Orzechy– laskowe, włoskie, nerkowca, pistacjowe, migdały, najmniej ziemnych – nie prażone i nie solone

Owoce suszone – daktyle, morele, żurawina, mango, ananas, jabłka, wiśnie, najmniej rodzynek, borówki, maliny, jagody goji

Pestki, nasiona – słonecznik, sezam, wiórki kokosowe, siemie lniane, pestki dyni,

3-4 łyżki wody

1łyżka słodkiego syropu

różne dodatki jak cynamon cejloński czy kurkuma

Wszystkie składniki – Ty decydujsz w jakich proporcjach i co - wrzuć do miski. Dodaj 3-4 łyżki wody, syrop klonowy/daktylowy i wszystko wymieszaj. Dodaj przyprawy korzenne jeśli masz na to ochotę. Masę odstaw na 5-10 minut żeby odpoczęła.

Piekarnik rozgrzej do 160 - 175 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na nim równomiernie rozprowadż powstałą masę.

Piecz przez 20 – 30 minut ale w tym czasie dwa-trzy razy przemieszaj piekącą się masę żeby się nie przypaliła.

Gotową granolę – po przestudzeniu – przechowuj w szczelnym pojemniku – niech będzie zawsze pachnąca i chrupiąca.



Zboża – witaminy z grupy B, błonnik, węglowodany złożone, kwas foliowy

Orzechy – zdrowy tluszcz, błonnik, witaminy (takie jak E, z grupy B, i inne) składniki mineralne (jak magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo). Nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone i wielonienasycone), przeciwutleniacze i związki fitosteroli (czyli sterole roślinne mające zdolność do obniżania frakcji LDL cholesterolu)

Owoce – pektyny, polifenole, witaminy i minerały (morele → wapń)

granola

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.