Endometrioza

Endometrioza to choroba ginekologiczna, która dotyka prawie 200 milionów kobiet na całym świecie. Znacząco obniża jakość życia kobiet i zwiększa ryzyko niepłodności. Mechanizmy leżące u podstaw tej choroby są nadal nieznane (choc badania trwają) a dostępne terapie mało skuteczne.

Endometrioza to obecność skupisk komórek błony śluzowej macicy poza jej jamą.

Błona śluzowa macicy - nazywana inaczej endometrium - zazwyczaj rozrasta się na otrzewnej miednicy ale opisywane są również przypadki występowania tkanki podobnej do endometrium m.in.: na powierzchni jajników, wewnątrz jajowodów, w jelicie cienkim oraz grubym. Tkankę endometrium poza macicą nazywa się również skupiskami bądź ogniskami endometriozy.

Żywienie w endometriozie powinno wpływać pozytywnie na układ odpornościowypacjentki i na jej samopoczucie.

Ważne jest, aby dieta była przeciwzapalna i zdrowa

Powinna zawierać produkty o działaniu antyoksydacyjnym. Ważne jest pamiętanie o zasadach racjonalnego i zdrowego odżywiania oraz indywidualnym rozpatrzeniu współistniejących schorzeń pacjentki.

Ważna jest regularność w przyjmowaniu posiłków, ważne jest nawadnianie organizmu, zadbanie o odpowiednią podaż kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, ze względu na stymulację prostaglandyn i wpływ na łagodzenie bólu w chorobie. Ważne są produkty, takie jak: tłuste ryby morskie, olej lniany, orzechy włoskie. Pełnoziarniste pieczywo i makarony, gruboziarniste kasze, ryż brązowy, warzywa i owoce. Chudy nabiał taki jak jogurt naturalny ← i kefir.

Generalnie zaleca się zwiększenie podaży błonnika , który pomaga w regulacji procesów trawiennych oraz zmniejsza poziom estrogenów w organizmie, których nadmiar powoduje przerost błony śluzowej macicy.

Witaminy

Należy zwrócić uwagę na podaż witaminy C (papryka), witaminy E (olej słonecznikowy), witaminy D (pieczarki), witamin z grupy B (płatki owsiane), wapnia (pietruszka) i cynku (orzechy), witaminy D3 (suplementacja), omega-3 (ryby tłuste)

Suplementy

kurkumina, resweratrol , probiotyki z grupy Lactobacillus (endometrioza skutkuje zmianami w mikrobiocie jelitowej)

Redukcja masy ciała

W przypadku nadwagi lub otyłości pacjentek, bardzo ważne jest unormowanie masy ciała - spadek masy tkanki tłuszczowej pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną. Istotną rolę odgrywa aktywność fizyczna - wpływa na poprawę samopoczucia i pobudzenie układu odpornościowego do działania a ruch okolicy miednicy mniejszej wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit oraz zmniejsza ryzyko powstawania zrostów.

OGRANICZENIA

Bezwzględnie należy ograniczyć źródła kwasów tłuszczowych trans w codziennej diecie jak i kwasów tłuszczowych nasyconych, zredukować ilość spożywanego mięsa czerwonego i jego przetworów, pełnotłustych produktów mlecznych - wszystkie te produkty mogą pobudzić organizm do produkcji prostaglandyn a to prosta droga do zaostrzenia stanu zapalnego a w efekcie bólu.

Przykładowe menu

śniadanie - kanapki z chleba żytniego z pastą z twarogu chudego, orzechów włoskich, natki pietruszki i ogórków kiszonych i świeżych

II śniadanie - sałatka owocowa z jogurtem naturalnym (chudym) i mieszanką orzechów z dodatkiem suszonych owoców do wyboru: morele, ciemne winogrona, jagody, orzechy włoskie, laskowe, dodatek kurkumy

obiad - pulpety rybne (z tłustej ryby) w sosie koperkowym z glonami wakame, ziemniaki gotowane z dodatkiem kurkumy, surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka i natki pietruszki

podwieczorek - placuszki gryczane na zsiadłym mleku z musem z czarnych porzeczek i banana

kolacja - makaron gryczany z pesto bazyliowo-pietruszkowym z orzeszkami pini i sokiem z cytryny

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.