Zarówno wolne rodniki, jaki przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty, naturalnie występują w naszym organizmie i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Stres oksydacyjny to stan zaburzonej równowagi między utleniaczami, czyli wolnymi rodnikami, a przeciwutleniaczami w organizmie.

Wolne rodniki - w dużym uproszczeniu - są odpowiedzialne za proces starzenia się komórek naszego organizmu. Główne czynniki to alkohol, papierosy, żywność przetworzona, nadmierna aktywność fizyczna, zanieczyszczenie środowiska, promieniowanie UV i kilka innych.

Żywność, którą jemy - głównie owoce, warzywa, ziarna, nasiona i orzechy - potrafi mieć potężny potencjał ANTY-oksydacyjny. Fajnie aby w ciągu dnia spożyć jakieś 25.000 jednostek. W załączniku tabela wartości antyoksydacyjnej różnych produktów, w przeliczeniu na 100g produktu. Korzystajcie :)

Szybki przepis na smoothie o wartości ponad 43tys, które jednocześnie może być smacznym i pożywnym śniadaniem

Total ORAC - 43547

  • 100g aronia - 16062

  • 100g banan- 879

  • 10g acai suszone - 10270

  • 10g surowe ziarno kakao - 8093

  • 3g cynamon - 8026

  • 5g otrębów owsianych - 217

  • 5g olej lniany - omega-3

  • 200g kefir - probiotyczne cudo



potencjał antyoksydacyjny żywności

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.