- today
- label News
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 405 odwiedzin
- comment 0 komentarzy
Zarówno wolne rodniki, jaki przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty, naturalnie występują w naszym organizmie i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Stres oksydacyjny to stan zaburzonej równowagi między utleniaczami, czyli wolnymi rodnikami, a przeciwutleniaczami w organizmie.
Wolne rodniki - w dużym uproszczeniu - są odpowiedzialne za proces starzenia się komórek naszego organizmu. Główne czynniki to alkohol, papierosy, żywność przetworzona, nadmierna aktywność fizyczna, zanieczyszczenie środowiska, promieniowanie UV i kilka innych.
Żywność, którą jemy - głównie owoce, warzywa, ziarna, nasiona i orzechy - potrafi mieć potężny potencjał ANTY-oksydacyjny. Fajnie aby w ciągu dnia spożyć jakieś 25.000 jednostek. W załączniku tabela wartości antyoksydacyjnej różnych produktów, w przeliczeniu na 100g produktu. Korzystajcie :)
Szybki przepis na smoothie o wartości ponad 43tys, które jednocześnie może być smacznym i pożywnym śniadaniem
Total ORAC - 43547
-
100g aronia - 16062
-
100g banan- 879
-
10g acai suszone - 10270
-
10g surowe ziarno kakao - 8093
-
3g cynamon - 8026
-
5g otrębów owsianych - 217
-
5g olej lniany - omega-3
-
200g kefir - probiotyczne cudo
Komentarze (0)