SKŁADNIKIolej lniany* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISOlej powstał z najwyższej jakości nasion lnu pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych. Olej lniany jest źródłem kwasu alfa-linolenowego oraz kwasu linolowego, które są zaliczane do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Kwas alfa-linolenowy oraz kwas linolowy przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Aby olej lniany odniósł korzystne efekty dla zdrowia powinien być częscią zrównoważonej diety. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i 10g kwasu linolowego (LA).WARTOŚC ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna - 3700 kJ / 900 kcal Tłuszcz - 100 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 10 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 21 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 69 g Węglowodany - 0 g w tym cukry - 0 g Białko - 0 g Sól - 0 g Zawiera 57 g kwasu alfa-linolenowego (omega 3) i 15 g kwasu linolowego (omega 6) w 100 g produktu.SPOSÓB UŻYCIA Olej lniany powinien być stosowany wyłącznie na zimno w ilości około 1-2 łyżek dziennie. Nie należy na nim smażyć ani go podgrzewać. Można go używać samodzielnie lub jako dodatek do sałatek, surówek, pieczywa, białego sera. ZALECANE WARUNKI PZECHOWYWANIA Przechowywać w szczelnie zamknietej butelce w temperaturze 4 - 10 stopni C. Chronić przed światłem.