Jarmuż (łac. Brassica oleracea var. sabellica) to botaniczna odmiana kapusty warzywnej. Jarmuż jest rośliną od dawna uprawianą w Polsce. Do niedawna mało doceniany jako warzywo do spożycia, najczęściej był używany jako dekoracja potraw, szczególnie półmisków z wędlinami. Obecnie wraca do łask, a jego popularność wciąż rośnie. I to dobrze, ponieważ jarmuż zawiera dużo cennych składników odżywczych.Częścią jadalną jarmużu są duże, kędzierzawe liście. Można je spożywać ugotowane albo w postaci surówek. Znakomicie nadają się do mrożenia oraz konserwowania. Liście jarmużu charakteryzują się wysoką wartość odżywczą. Zawierają dużo witaminy C (więcej ma tylko papryka i pietruszka naciowa), a także inne witaminy (E, K, PP, H oraz witaminy z grupy B). Są też źródłem beta-karotenu, zawierają białka, cukry, żelazo, kwas foliowy oraz wapno w postaci łatwo przyswajalnej przez nasz organizm. Liście jarmużu mają w swoim składzie również składniki mineralne, takie jak magnez, fluor, fosfor, potas i związki siarki.Jarmuż jest niskokaloryczny, jego spożycie ułatwia przemianę materii i dostarcza błonnik, dlatego znakomicie nadaje się dla tych, którzy pragną się odchudzić. Jarmuż to warzywo lekko strawne, polecane także w diecie osób starszych i dzieci. SKŁADNIKI: