Głównym składnikiem paprykarza jest królowa kasz – wszechmocna jaglanka. Jest bezpieczna dla dzieci, alergików i osób na diecie bezglutenowej. Odkwasza i rozgrzewa organizm. Pomaga wrócić do formy po infekcjach, a dzięki temu, że jest lekkostrawna warto wprowadzić ją do diety podczas niestrawności i biegunki. Poleca się ją również sportowcom, ponieważ nie zalega w żołądku i dodaje energii. Kasza jaglana zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka (prawie 11%). Jest bogata w żelazo, co jest ważne w terapii anemii oraz witaminy B1, B2, B6. Osoby na diecie redukcyjnej nie muszą się jej bać. Dlaczego? Jaglanka zawiera krzem, który przyspiesza metabolizmW przypadku kaszy jaglanej powiedzenie, że jeśli coś jest od wszystkiego, to jest do niczego, zupełnie się nie sprawdza. Udowodniono, że kasza jaglana usuwa z organizmu toksyny i różnego rodzaju śluzy wydzielane podczas infekcji dróg oddechowych. Zaleca się 6-7 dniową kurację, która stawia na nogi – polega jedynie na jej spożywaniu. Dlaczego nie w postaci paprykarza? Idealnie komponuje się na kanapce z plasterkiem kiszonego ogórka, pomidorem lub drobno pokrojoną cebulką. SKŁADNIKI: woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 19,5%, kasza jaglana 17%, teksturowane białko sojowe 8,5%, cebula, marchew 8,5%, skrobia kukurydziana, sól, seler, pietruszka, przyprawy, hydrolizat białka roślinnego, przyprawy ziołowe (zawierają gorczycę, seler) substancja zagęszczająca: guma guar, warzywa suszone (pasternak, marchew, seler, pietruszka) przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.