SKŁADNIKIDORSZ CZARNIAK (Pollachius virens) 97 %, ciasto 2 % [mąka PSZENNA, MLEKO bez laktozy, kurkuma], olej rzepakowy, sól, pieprz.OPISRyby, których używamy do przygotowania tego dania to ryby dorszowate: witlinek, CZARNIAK lub łupacz inaczej plamiak/wątłusz, w zależności od dostępności. Jest bardzo popularnym gatunkiem wśród RYB morskich sprzedawanych w handlu. Plamiak wraz z dorszem atlantyckim są najczęściej stosowanymi gatunkami w przygotowaniu "fish and chips" - kultowej potrawy w Wielkiej Brytanii. Jest również najczęściej wybieraną rybą na tradycyjną szkocką "fish supper" czyli "rybną wieczerzę". Stosowana jest również najchętniej do przygotowania tradycyjnych norweskich pulpetów rybnych - "fiskeboller".WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g Wartość energetyczna: 856 kJ / 207 kcalTłuszcz: 7,7 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,0 gWęglowodany: 0 gw tym cukry: 0 gBiałko: 29 gSól: 2,0 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w temperaturze od +2 do +8°C.