SKŁADNIKIolej z prażonych pestek dyni tłoczony na zimno.OPISOleje Olandia należą do najwyższej kategorii jakościowej produktów. Olej po wytłoczeniu jest taki sam jak w nasionku. Są tłoczone w niskiej temperaturze bez dodawania innych substancji. Posiada on bogaty orzechowy smak i jest cennym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i związków blokujących DHT, takich jak beta-sitosterol i delta-7-sterine. Stosować na zimno. Podnosi smak warzyw, szczególnie tych pieczonych lub gotowanych na parze. Jest wartościowym dodatkiem do sałatek i surówek. Nadaje się również do wielu deserów w tym lodów. Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholestreolu we krwi. Jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi. Spożywanie 30 g jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dziennie (około 2 łyżek stołowych) w ramach zrównoważonego sposobu żywienia i aktywnego trybu życia pomoże uzyskać korzystny efekt zdrowotny. 100 ml produktu zawiera 75,44 g kwasów tłuszczowych nienasyconych. WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 mlWartość energetyczna: 3404 kJ/828 kcalTłuszcz: 92 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: 16,6 gkwasy tłuszczowe jednonienasycone: 33,3 gkwasy tłuszczowe wielonienasycone: 42,1 gWęglowodany: 0 gw tym cukry: 0 gBiałko: 0 gSól: 0 gUWAGAEwentualna zawiesina lub osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.