SKŁADNIKInośnik - erytrytol, naturalny aromat fiołkowy (zawiera absolut z fiołka Viola odorata); substancje słodzące (naturalne) - taumatyna (wyciąg z afrykańskich jagód Thaumatococcus daniellii), glikozydy stewiolowe ze stewii.OPISFit słodycz fiołkowa to naturalne, niezwykle aromatyczne słodzidło, skomponowane na bazie czterech składników: aromatu fiołkowego (absolutu), bezkalorycznego erytrytolu, glikozydów stewiolowych ze stewii oraz wyciągu z afrykańskich jagód Thaumatococcus daniellii, które są źródłem taumatyny. Taumatyna jest substancją słodzącą o wysokiej intensywności – okazuje się około 1600 – 2000 razy słodsza od cukru białego. Z tego powodu jej wartość kaloryczna na jednostkę słodyczy wynosi nie więcej niż 0,002 kcal.W składzie fit słodyczy fiołkowej można znaleźć także erytrytol – słodzik o zerowym indeksie glikemicznym. Erytrytol nie wpływa ma poziom insuliny i glukozy we krwi. Pomaga także ograniczyć rozwój próchnicy, ponieważ hamuje proces fermentacji niektórych cukrów.Fit słodycz fiołkowa jest w 100 % rozpuszczalna, ponieważ nie zawiera płatków kwiatów. Można słodzić nią napoje na ciepło i na zimno. Ze względu na swój aromat doskonale sprawdzi się zwłaszcza w herbacie czy w lemoniadzie. Fit słodycz fiołkowa może zastąpić zwykły cukier w niemal wszystkich wypiekach – poza drożdżowymi (drożdże do wyrośnięcia potrzebują zwykłego cukru). Produkt nadaje się zatem do przygotowywania wielu deserów z obniżonym ładunkiem glikemicznym i o obniżonej kaloryczności. Pięknie też prezentuje się jako dekoracja.WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 gWartość energetyczna: 0 kJ/0 kcalTłuszcz: 0 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 gWęglowodany: 95,2 gw tym cukry: 0 galkohole wielowodorotlenowe: 95,2 gBłonnik: 0 gBiałko: 0 gSól: 0 gUWAGASpożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczającyZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w zamkniętym opakowaniu, w miejscu suchym i nienasłonecznionym.