SKŁADNIKIwodorowęglan sodu (soda oczyszczona)OPISSoda oczyszczona to uniwersalny środek wykorzystywany w wielu dziedzinach życia. W żywności jest stosowana jako substancja spulchniająca, stabilizująca oraz regulator kwasowości.Przepis na kruche ciasteczka bezglutenowe:-100 g skrobi kukurydzianej-100 g mąki kukurydzianej-50 g oleju roślinnego lub miękkiej margaryny do pieczenia-40 g ksylitolu lub cukru pudru-1 łyżeczka cukru waniliowego-2 jajka-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej-1/2 łyżeczki octu lub soku z cytrynyDo ciasteczek można dodać np. kawałeczki czekolady lub łyżeczkę cukru korzennegoWszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy jednolite ciasto - powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeżeli jest zbyt suche - można dodać odrobinę wody.Z ciasta formujemy małe kulki, rozpłaszczamy je dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 - 20 minut. Studzimy na kratce.Przed podaniem ciastka można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladowąZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu.