SKŁADNIKIMAKRELA (Scomber scombrus), sól.Złowione w Północno-Wschodnim Atlantyku (FAO 27) za pomocą włoków pelagicznych lub okrężnic. OPISWędzona dymem olchowo-bukowym w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem. Przepyszne, delikatne mięso, łatwo odchodzące od ości. Jest to ryba pełna cennych wartości odżywczych. MAKRELA, podobnie jak ŁOSOŚ, jest rybą wysokokaloryczną – 205 kcal w 100 g makreli świeżej. Ponieważ jednak wiele osób spożywa głównie makrelę wędzoną, warto wiedzieć, że ma ona jeszcze więcej kalorii. Wędzona na gorąco ma 295 kcal, a na zimno 242 kcal w 100 g. Mimo to, warto po nią sięgać, bo ma naprawdę dobroczynny wpływ na zdrowie.UWAGIProdukt o zmiennej wadze, waga może różnić się od podanej na platformie o +/- 30 %.WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 gWartość energetyczna: 924 kJ / 221 kcalTłuszcz: 16 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: 13 gWęglowodany: 0 gw tym cukry: 0 gBiałko: 21 gSól: 2,0 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w temperaturze od +2 do +8°C