SKŁADNIKIekologiczna mąka z PSZENICY ORKISZ. OPISORKISZ to jeden z najstarszych gatunków PSZENICY rozpowszechniony w całej Europie od niemal 10 000 lat. ORKISZ Probio przeciwieństwie do współczesnego ORKISZU jest szlachetny i ma doskonały lekko orzechowy smak. Średniowieczna uzdrowicielka św. Hildegarda uważała ją z podstawę zdrowia i najodpowiedniejsze zboże dla człowieka. Nasz ORKISZ uprawiany jest w czystej naturze na ekologicznych polach. Przepis na orkiszowo - gryczane naleśnikiPrzygotuj: 150 g mąki ORKISZOWEJ, 150 g mąki gryczanej, 750 ml MLEKA ewentualnie napoju ryżowego, 2 duże jajka, 1 łyżkę oleju, szczyptę soliPrzygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw ciasto na 5 minut, żeby odpoczęło. Naleśniki smażymy na gorącej patelni. Doskonale smakują na słono z nadzieniem szpinakowym, gryczanym czy mięsnym, jak również na słodko z twarogiem, owocami, powidłami. WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g Wartość energetyczna: 1447 kJ / 341 kcalTłuszcz: 1,3 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 gWęglowodany: 69 gw tym cukry: 1,0 gBłonnik: 3,6 gBiałko: 12 gSól: 0 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym miejscu w temperaturze do 25°C.