SKŁADNIKIsuszony borowik szlachetny* 100 %. (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISBorowik suszony to przede wszystkim składnik pierogów z grzybami, bigosu, sosów, a także potraw mięsnych. Grzyby te doskonale podkreślają smak dziczyzny. Przepis na pierogi z kapustą i grzybamiPotrzebujemy: 140 g suszonych grzybów, 1 kg kapusty kiszonej, 1 cebula, pieprz. Przygotowanie: Kiszoną kapustę zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 30 minut. Następnie odcedzamy i drobno siekamy.Suszone grzyby namaczamy w zimnej wodzie co najmniej przez godzinę. Dokładnie płuczemy, umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez ok. 1 godzinę. Następnie odsączamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni klarujemy MASŁO, dodajemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy posiekaną kapustę i grzyby. Dusimy przez ok. 30 minut. Doprawiamy pieprzem. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 2 mm grubości. Wykrajamy placki, nakładamy nadzienie i dokładnie zlepiamy krańce ciasta. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy, aż wypłyną na wierzch.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna: 1500 kJ/354 kcal Tłuszcz: 3,9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g Węglowodany: 51,4 g w tym cukry: