SKŁADNIKIprażone, mielone nasiona lnu brązowego*. (*ertyfikowany składnik ekologiczny)OPISMoże służyć jako dodatek do pieczenia chleba, ciastek, naleśników, panierka do drobiu, RYB i warzyw.Produkt o niskej zawartości węglowodanów. Idealny składnik diety keto.Przepis na chleb podróżnika:Składniki: 400 g mąki lnianej pełnotłustej bioQlinar; 50 g mąki łubinowej bioQlinar; 20 g błonnika gryczanego bioQlinar; 350 g wody, 10 g soliSposób wykonania:1. Suche składniki odważ i umieść w sporej misce. Wymieszaj2. Zalej wodą i zagnieć ciasto. Ciasto musi być kleiste, ale nie rzadkie. A gdy będzie zbyt twarde dodaj jeszcze odrobinę wody3. Gdy już zagnieciesz ciasto w plastyczną kulę i chwilę wyrobisz, rozwałkuj je na prostokątny placek o grubości ok. 12 mm. Pokrój placek na prostokąciki (krakersy), a w każdym zrób nakłucie widelcem4. Rozłóż na blaszkę wyłożoną papierem i upiecz po 20 minut z każdej strony w temperaturze 200°C. Jeśli "krakersy" nadal są miękkie, zmniejsz temperaturę do 60°C i piecz kolejne 40 minutGdy wybierasz się na wakacje, na wędrówkę, pod namiot, na żagle lub kamperem "krakersy" będą doskonałym dodatkiem do Twoich dań. Rozgotowane w MLEKU z dodatkiem bakalii i owoców dadzą pożywne śniadanie, pokruszone i wrzucone do zupy - zagęszczą ją. WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 gWartość energetyczna: 2269 kJ/549 kcalTłuszcz: 46 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,3 gWęglowodany: 0,9 gw tym cukry: 0,5 gBłonnik: 25 gBiałko: 18,6 gSól: 0,14 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu.