SKŁADNIKIprażone, mielone nasiona lnu złotego*. (*certyfikowany składniki ekologiczny)OPISMoże służyć jako dodatek do pieczenia chleba, ciastek, naleśników, panierka do drobiu, RYB i warzyw.Produkt o niskej zawartości węglowodanów. Idealny składnik diety keto.Przepis na lniane chipsy keto:Składniki: 100 g mąki lnianej zlotej bioQlinar; 75 ml wody; 3-4 szczypty soli (do smaku); ewentualnie ulubione przyprawy**** dodaj 5-10 g przypraw (tymianek, kminek, lubczyk, papryka w proszku itp.) jednocześnie o tyle samo zmniejszając ilość mąki Sposób wykonania:1. Wszystkie składniki wsypać do miski2. Mieszać i ugniatać ciasto rękoma, aż przestanie przylegać do palców3. Uformować placek o grubości 3 mm i wyciąć szklanką kółka4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć wycięte kółka5. Piec w 170°C przez 20 minut, odwrócić chipsy na drugą stronę i piec dalsze 10 minut 6. Po ostudzeniu przechowywać w papierowej torbieOtrzymane chipsy zawierają:- 45 % tłuszczu- 25 % błonnika- 18 % białka- i tylko 1 % węglowodanów przyswajalnych!WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g Wartość energetyczna: 2087 kJ/497 kcalTłuszcz: 38,4 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,3 gWęglowodany: 0,9 gw tym cukry: 0,5 gBłonnik: 30,1 gBiałko: 22,6 gSól: 0,14 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu.