SKŁADNIKIliście (55 %) i korzeń (25 %) buraka ćwikłowego, woda, kwas mlekowy - regulator kwasowości, cukier, sól.OPISAby przygotować botwinę na zupę pozyskujemy młode liście i korzenie buraczków z najbliższych okolic. Surowiec trafia do nas bezpośrednio po zebraniu, liście są od razu cięte i blanszowane. Dodajemy uparowane buraczki. Całość zalewamy w słoju odrobiną zalewy z wody, soli, cukru, kwasu mlekowego i pasteryzujemy. Liście i buraczki są jędrne. Całość idealnie nadaje się na przygotowanie botwinki lub chłodniku.Aby przygotować zupę botwinkę wystarczy słoik botwiny połączyć z 1 l rosołu. Można dogotować ziemniaki lub przygotować ziemniaki dobierane, ewentualnie zabielić śmietaną, dosolić, dopieprzyć, posłodzić do smaku. Z naszej botwiny na zupę można równie szybko przygotować chłodnik – słoik połączyć z litrem kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego, dodać starte na grubych oczkach rzodkiewki i ogórki, ewentualnie dodać klika łyżek buraczków tartych KROKUS, posiekany koperek. Zarówno chłodnik jaki botwinkę można podawać z gotowanymi jajkami. Botwina na zupę- Młode liście i korzenie buraczków ćwikłowych- Botwinka lub chłodnik w 20 min- Botwinka przez cały rok- Tylko 22 kcal w 100 g produktuWARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna: 95 kJ/22 kcal Tłuszcz: 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 3,8 g w tym cukry: 1,5 g Białko: 1,8 g Sól: 0,5 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze od 0 °C do 30 °C