SKŁADNIKIksylitol 100 % (substancja słodząca)OPISSuper Ksylitol to naturalna substancja słodząca pochodzenia roślinnego, ma bardzo podobny smak i słodkość jak zwykły cukier. Ksylitol, nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie z brzozy. Posiada niski indeks glikemiczny (GI=7) - może być stosowany przez diabetyków, nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi. Posiada prawie 40 % mniej kalorii niż cukier.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna 1004 kJ / 240 kcalTłuszcz: 0 gw tym kwasy nasycone: 0 gWęglowodany: 99 gw tym cukry: 0 gw tym alkohole wielowodorotlenowe: 99 gBiałko: 0 gSól: 0 gSPOSÓB UŻYCIA- jako słodzik stołowy, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.- do słodzenia potraw, deserów, napojów- do wypieków z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz, że jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.UWAGASpożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.INFORMACJA ALERGENNAProdukt może zawierać SOJĘ, ORZECHY, oraz gluten.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu.