SKŁADNIKIalgi moskie Nori* (Porphyra spp.) (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISProdukt wytworzony z wodorostów Nori, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany. Biały nalot może wynikać z naturalnie występująej soli. Pieczone mogą być spożywane jako przekąska.Pieczone i rozdrobnione jako przyprawa.Gotowane jako dodatek do zup, kremów, krokietów, placków, a także jajecznicy, ryżu czy gulaszu.Najbardziej lekkostrawne, o czerwonej barwie. Zawierają najwięcej białka spośród wszystkich wodorostów oraz uważane są za najsmaczniejsze.Suszone w temperaturze poniżej 42°C.SPOSÓB PRZYGOTOWANIAMoczyć w wodzie przez 5 minut. Po namoczeniu Nori powiększa objętość do czterech razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 5 minut. Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna: 928 kJ/ 222 kcal Tłuszcz: 2,7 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,8 g;Węglowodany: 7,3 g; w tym cukry: 0 g;Błonnik: 26 g;Białko: 29 g;Sól: 1,8 g.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu.