

Soczewica jest uważana za bardzo pożywną i zdrową. To roślina strączkowa, które występuje w różnych kolorach: zielonym, czerwonym, brązowym i czarnym. Soczewica jest podstawowym pożywieniem w wielu kulturach i jest szeroko stosowana w różnych potrawach ze względu na jej wszechstronność i korzyści odżywcze.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - Uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna - 1597 kJ / 378 kcalTłuszcz - 2,2 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 gWęglowodany - 59 gw tym cukry - 2,0 gBiałko - 25 gSól - 0,02 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA - Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opis
Specyficzne kody