Co to są płatki drożdżowe i dlaczego warto je stosować w naszej kuchni.

Obecnie wiele osób, które zainteresowane są zdrowym trybem życia, przyglądają się płatkom drożdżowym. Nic dziwnego - płatki drożdżowe zapewniają pełne spektrum witamin z grupy B, w tym witaminy B12, aminokwasów, białek, kwasu foliowego, czy biotyny. Są również doskonałym źródłem żelaza, magnezu, fosforu, cynku, chromu i selenu.

Jako jedne z niewielu składników potraw wegetariańskich, płatki drożdżowe zapewniają wszystkie dziesięć niezbędnym aminokwasów, które są wykorzystywane przez organizm do tworzenia białek.

Są zatem doskonałym dodatkiem do naszych posiłków, ze względu na swoje imponujące właściwości odżywcze. Płatki drożdżowe, charakteryzują się niską zawartość sodu i tłuszczu. Pobudzają nasz organizm, dodają energii, a także pomagają złagodzić stres. Dodatkowo pomagają utrzymać naturalną florę jelit oraz wątroby.

Do jakich dań można używać płatków drożdżowych.

Płatki drożdżowe, charakteryzują się delikatnym smakiem i zapachem. Mogą być używane, jako składnik wielu sosów, pasztetów i past kanapkowych, stanowią alternatywę dla sera żółtego, np. do pizzy, mogą również zastąpić bułkę tartą, stanowią dodatek do grillowanych i smażonych warzyw. Jest świetnym wzmacniaczem smaku dlatego jak jakiejś potrawie brakuje "tego czegoś" sypcie płatki drożdżowe :)